1. Tempo baru

Di sini Jakarta (1)

Mijn naam is Glenn Abels, zoon van si Ferdinand Abels. Via mijn vader ben ik ook lid geworden van de Vereniging Smaragd. In Paré heb ik een sponsor-zoontje, Yohanes.

Ruim een halve eeuw geleden, tijdens de voor Indische Nederlanders (Indo’s) zo moeilijke tijd na het ontstaan van de Republik Indonesia (RI), werd ik door mijn ouders meegenomen naar Holland; in de RI was voor ons geen toekomst meer. In Holland zou alles beter zijn. Slechts 9 maanden oud ging ik dus per schip op ‘wereldreis’.

Nu pas begrijp ik hoe immens de overgang moet zijn geweest. Niet alleen klimatologisch, maar vooral ook sociaal en economisch gezien. Nu pas besef ik hoe hard mijn ouders na aankomst hebben moeten ploeteren om te zorgen dat alles inderdaad beter zou zijn. Het vermogen om redelijk geruisloos te assimileren in de ‘kille’ Hollandse samenleving was dan ook een zegen.

Maar waarom nu pas? De reden is even simpel als ongebruikelijk.

Na een redelijk vruchtbaar leven in Holland, zag ik er geen toekomst meer. In mijn beleving zou in Indonesia alles beter zijn. 52 jaar ouder ging ik dus per vliegtuig opnieuw op ‘wereldreis’. Terug naar mijn geboorteland, de omgekeerde weg, terug naar huis.

Ik woon nu weer in Jakarta, de stad waar ik ben geboren. Ik heb een huis, twee bedienden en een auto met chauffeur. De verhalen die ik hoorde in mijn jeugd, over de voorgalerij, de tukang saté en over Pasar Baru, nu pas begrijp ik ze.

Voor mijn vader is het tempo dulu  … voor mij is het tempo baru.

Zo u wilt, vertel ik u hoe en waarom het zo is gekomen en hou ik u graag op de hoogte van het leven in Jakarta anno 2008.

Sampai jumpa lagi!

Glenn Abels

tukang saté   = satéverkoper
Pasar Baru,  = een winkelstraat net als de Kalverstraat in Amsterdam.  Alle woningen op de begane grond zijn winkels en de eigenaren daarvan wonen erboven.
tempo dulu = in vroegere tijden, verleden tijd
tempo baru = nieuwe tijden, het nu
Sampai jumpa lagi!  = Tot ziens