5. Bajaj

Di sini Jakarta (5)

Bajaj

Bajaj

Deze oranje kakkerlak van de gemotoriseerde wereld vormt een door velen gehaat, en door anderen geliefd onderdeel van het straatbeeld van Jakarta. Officieel bestemd voor twee passagiers, vervoeren ze echter ook rustig een heel gezin, drie overvolle boodschappentassen, een nerveuze geit en twee kippen.

De bajaj werd in 1975, op voorspraak van toenmalig gouverneur Ali Sadikin, geïntroduceerd en naar schatting rijden er in Jakarta 20.000 van in de rondte.

Alle pogingen ten spijt, is het de gemeente Jakarta nog niet gelukt om de luidruchtige en extreem luchtvervuilende bajaj uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Dit, ondanks de introductie van een nieuwe versie van de bajaj. Deze nieuwe bajaj CNG gebruikt samengeperst natuurlijk gas als brandstof, biedt aanzienlijk meer comfort aan de passagiers en is aanmerkelijk minder luchtvervuilend.

Helaas, net als de eerder geïntroduceerde alternatieven, zoals de Kancil (een 4-wielige mini-taxi) en de Mahator (een 3-wielige motorfiets) vindt ook de CNG geen genade bij de bajaj-eigenaren.

De meeste bajaj-eigenaren zien om economische redenen af van omschakeling. De kosten voor aanschaf en onderhoud van de bajaj CNG zijn namelijk aanzienlijk hoger dan die van de huidige bajaj. De prijs van de huidige bajaj ligt rond de €1500, de nieuwe versie kost €3000. Voor de gemiddelde eigenaar, die tien tot vijftien bajaj’s in verhuur heeft, is dat domweg onbetaalbaar.

Daar komt bij dat de nieuwe versie een nieuw type motor gebruikt, waar nog maar weinig monteurs raad mee weten. Dit in tegenstelling tot de huidige bajaj, die zo simpel van samenstelling is dat bijna elke chauffeur de reparaties zelf kan uitvoeren. Ook het feit dat reserve-onderdelen voor de nieuwe versie veel duurder en nog nauwelijks verkrijgbaar zijn, maakt het er niet beter op.

Voorlopig zal het dus nog wel even duren voordat de huidige bajaj is verdwenen.

Glenn Abels